Ambachtslieden maken met de hand vervaardigde unieke objecten. Het gaat om precisiewerk, om maatwerk.
Ze werken met passie en streven naar perfectie van hun werk.

Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Het ambacht heeft met de industrie gemeen, dat beide zich richten op de productie en verwerking van materiële goederen of waren. Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken(bron: wikipedia).
In het verre verleden leerde men een ambacht bij een gildemeester. Deze gildemeester leerde de leerling hoe bepaalde werkzaamheden uitgevoerd moesten worden. Hierbij werden grondstoffen verwerkt tot eindproducten.

Ambachtslieden leveren maatwerk. Zij zijn in staat om creatieve, nieuwe toepassingen te integreren in hun vak. Creativiteit en originaliteit kenmerken het werk. Zij bepalen op basis van hun vakkennis wat nodig is om het beste resultaat te krijgen en voeren het werk zelfstandig uit. 

Een lijst verschillende ambachten en beroepen uit deze tijd.

Edelsmid

Een edelsmid is een metaalbewerker die gespecialiseerd is in het vervaardigen van juwelen en andere sier- en kunstvoorwerpen van edele metalen, zoals goud, zilver, platina & palladium. Vaak worden producten van edelsmeedkunst versierd met edelstenen, halfedelstenen & decoratietechnieken.

Boekbinder

Boekbinden is het fysiek samenstellen van een boek uit een aantal aparte vellen papier of ander materiaal zoals dierenhuid. Het ambacht moet ontstaan zijn in de laatantieke tijd, toen men geschriften niet meer op rollen maar op losse vellen papier ging bewaren. 

Kleermaker

Een kleermaker, ook wel snijder (verouderd), coupeur of tailleur genoemd, is iemand die kleding vervaardigt. Het ambacht van kleermaker is al duizenden jaren oud. Het werd al beoefend ten tijde van de oude Grieken en Romeinen en waarschijnlijk ook al ver daarvoor.